Zmokjuf mama

Het werkende leven is weer begonnen, en in dat werkende leven ben ik juf. Niet zomaar een juf, maar juf in het speciaal onderwijs. Een zmok juf; juf van zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Vier dagen aan een stuk heb ik 9 jongens onder mijn hoede, ieder op hun eigen wijze uniek, behulpzaam, bijzonder, lief, eigenwijs, koppig, af en toe een beetje druk in het hoofd en licht puberend. Het zijn kinderen met een groot rechtvaardigheidsgevoel, een grote behoefte om gezien te worden en om gewaardeerd te worden voor wie ze zijn. Ik heb er mijn handen vol aan om daar recht aan te doen en om tegelijkertijd de groep in juiste banen door de dag heen te leiden, met een juiste dosis geduld, rust en optimisme. Na mijn werk mag ik dan ons meisje weer ophalen van de opvang, om vervolgens aan de slag te gaan met het avondprogramma. Voeden, omkleden, voorlezen, slaapzak aan, papflesje maken, tussendoor ergens koken, zelf eten, meisje naar bed brengen, bidden dat ze in 1 keer gaat slapen en lekker door zal slapen zodat ik me weer kan opladen voor weer een nieuwe werkdag. Waar ik overdag op mijn werk een vaste structuur volg om mijn leerlingen in het gareel te houden, is die structuur in het avondprogramma thuis vaak ver te zoeken. En als ik die al probeer aan te brengen besluit ons meisje zich daar lekker niet aan te houden. Ze is een pittig dametje die al zo jong een duidelijke voorkeur heeft voor wat ze wel en niet wil. De leidsters op de kinderopvang heeft ze daarmee ook al flink op de proef gesteld. ‘Een papflesje drinken terwijl ik ook aan de borst kan drinken?! Mij niet gezien!’, lijkt ze bijvoorbeeld te denken. Om het vervolgens lekker op een krijsen te zetten. Of; ‘waarom zou ik 6 uur aan een stuk slapen als ik mama snachts vaker wakker kan maken?!’ Ik vraag me dan aan het einde van zo’n dag of drukke nacht af, aan wie ik nou meer mijn handen vol had; mijn klas vol gierende hormonen of mijn eigen dochter die de boel thuis op stelten weet te zetten… Ze weet mijn geduld in elk geval aardig op de proef te stellen! Zo kan ik thuis de aanpak oefenen die ik op mijn werk ook weer kan toepassen. Zeker ga jij je papflesje lekker drinken, let maar op! 😅 Gelukkig maakt dit lieve koppie veel goed, daar kun je toch alleen maar heel blij van worden!! Of ik nou wel of niet een hele nacht heb mogen slapen van haar, zo kan ik weer vol energie naar mijn werk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: