Borstvoeding mania – mama en melkkoe

Zoals ik mijn vorige blog al begon; mijn moeder schetste mij een superromantisch beeld als het ging om de tijd dat ze borstvoeding gaf. Nu mijn melkfabriek een paar weken draait, kan ik concluderen dat ik de romantiek ervan nog niet ontdekt heb. Volgens mijn zus zal dat dan ook niet meer gaan gebeuren. Wat me inmiddels wel duidelijk is geworden, is dat borstvoeding geven geen vanzelfsprekendheid is. Naast het feit dat je een klein wondertje op de wereld zet en voor het eerst moeder wordt, ben je ook ineens een productiebedrijf. Natuurlijk biedt het vele voordelen, je hebt het altijd bij je en ook nog op de juiste temperatuur. Bovendien krijgt je kindje precies die antistoffen die ze nodig heeft. Je hoeft er niets voor te doen of te laten. Dat laatste is niet helemaal waar. Het proces van borstvoeding is een behoorlijke investering. Waar ik van tevoren gewaarschuwd ben dat mijn slaapuurtjes geteld zijn na het krijgen van een kindje, doordat je kindje niet doorslaapt, krampjes heeft of spuugt, zijn wij gezegend met een dochter die na 4 weken snapte dat er snachts niks interessant is en je maar het beste gewoon lekker kan slapen. Je zou denken dat ik net als Lilly-Sofie dus heerlijke nachten maak van zeker 6-8 uur aaneengesloten in diepe slaap. Toch is dat niet altijd de realiteit; hier kom ik zo op terug. Wat is dat trouwens, dat vreemde advies dat je moet zorgen dat je zelf als moeder ook slaapt als je baby slaapt?! Wanneer ga je dan in hemelsnaam douchen, aankleden, de was doen, de vaatwasser uitruimen, stofzuigen?? Voorheen werkte ik daarnaast ook nog, en dat zal ik binnenkort weer gaan doen, hoe ik dat allemaal georganiseerd krijg is me nu nog een groot raadsel. Overdag slapen is sowieso niet aan mij besteed, dat heb ik altijd zonde van mijn tijd gevonden. Nu heb ik de pech dat mijn dochter er net zo over denkt, onder het motto ‘slapen is voor mietjes’. Hierdoor vind ik mij overdag vaak terug op de bank met Lilly-Sofie op schoot die me aankijkt met wijd open ogen die zeggen ‘ik ga echt niet slapen mama!’ Om dit vol te kunnen houden probeert ze me te verleiden om haar te laten drinken aan mijn borst, zodat ze weer energie opdoet om wakker te blijven. Iets met een vicieuze cirkel… In de avond drinkt ze vervolgens extreem veel om daarna de nacht in te gaan. Clusterdrinken noemen ze dat. Omdat ze dan extra veel drinkt, gaat mijn lichaam ook extra veel melk aanmaken. Waardoor ik snachts wanneer ons meisje diep in dromenland is, met wijd open ogen naar het plafond lig te staren terwijl mijn borsten op standje ontploffen staan. Dat wil zeggen dat ze pijn doen en letterlijk aanvoelen als een baksteen, vanwege verstopte melkklieren. Het enige wat je dan kan doen is net zo lang masseren tot de blokkade is opgeheven. En dat doe je dan ook, omdat de pijn ondraaglijk is (vergelijkbaar met kiespijn waar ook geen enkele pijnstilling tegen werkt) en omdat je ten alle tijde een borstontsteking wil voorkomen. Ik ken iemand die daardoor in het ziekenhuis is beland en geopereerd moest worden, dat wil je niet!! En dus ben ik inmiddels volleerd koeienmelker, echt je kan me zo op een boerderij aan de slag zetten. De laatste keer vond ik mijzelf melkend onder de douche en daarna nog boven de gootsteen, waar ik tot diep in de nacht bleef masseren tot het er eindelijk uit spoot. Waar Lilly-Sofie me de volgende ochtend met een uitgeslapen gezicht na 8 uur slaap toelachte, moest ik het doen met 4 uurtjes. Hoe kan zij weten dat haar moeder er een nachtelijke ‘hobby’ op nahoudt waardoor het een uitdaging blijkt om met een uitgeslapen hoofd een leuke mama te zijn en volop van het moederzijn te kunnen genieten…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: